Ångsågen

The steam powered sawmill

Ångsågen var den första industrin som kom till det Uppländska samhället Örbyhus, ungefär när 1800-talet övergick i 1900-tal. Förutom såg och hyvleri hade man här även en snickerifabrik. Vid den tillverkades den svenska paviljongen vid världsutställningen i Barcelona 1929.

The steam sawmill was the first industry to be established in the small township of Örbyhus in Uppland, Sweden, approximately when the 19:th century turned into the 20:th. Apart from a sawmill and a planing mill there was also a  joinery shop at the site. The Swedish pavillion at the World’s fair in Barcelona 1929 was made here.

Paviljongen byggdes i moduler som flyttades ned  till Spanien och snickare från fabriken byggde sedan upp den på plats.

Förutom produktionen av trävaror tillverkades enligt uppgift även rullgardiner här. Om du som läser detta har något att berätta om sågens historia får du gärna höra av dig till mig.

The pavillion was built in modules that were moved to Spain. Joiners from here  then travelled to Spain where the pavillion was put together.

Roller blinds were also made here. If anyone who reads this knows more about the sawmill, I would be happy to hear from you.

Klicka på valfri bild för att se bilderna i galleriet.

Click on any image to start the slideshow.

 

10 thoughts on “Ångsågen

 1. Ett superreportage som alltid! Högklassiga objekt, bilder och berättelser varje gång! (Som om jag vore lämpad att bedöma sånt, men så tycker jag i alla fall! :-))

  • Fast så väldigt mycket till reportage var det ju i ärlighetens namn inte. Men jag skulle hemskt gärna vilje få veta lite mer om vad som försiggått i och kring de där byggnaderna.

 2. Hej!

  Har någon hört av sig och gett mer info om sågverket?

  Allt gott,
  Isabelle Axelsson
  Örbyhus

 3. Hej!

  Så roligt att detta ångsågen får exponering!
  Vi som äger marken kommer att rusta upp och göra i ordning.
  Hoppas att få ännu mer information som alla kan ta del av!

  Varma hälsningar
  Alexander

  • Hej Alexander!
   Jag sitter i styrelsen för Föreningen Vendelsjön ( http://www.vendelsjon.se ) och
   om du har mer info kring vad som händer med Ångsågen framöver du kan dela med dig av skulle det vara väldigt intressant för oss att få med det i vårens nyhetsbrev.
   Kontakta mig gärna via mail kontakt@vendelsjon.se
   Vänliga hälsningar
   Janne Karlsson

   • HEJ JAN

    FAKE NEWS.
    ÖRBYHUS ÅNGSÅG ANLAS CH STARTADES PÅ ARTONHUNDRAFEMTIO-SEXTIO TALET.

    ALEXANDER HETER INTE GARPEBRING I EFTERNAMN.
    ARTICKELN INNEHÅLLER MYCKET FAKE NEWS. ALEXANDER HAR ANVÄNT TILLTALSNAMNET ANTON OCH ÄR INTE PÅ NÅGOT SÄTT DELÄGARE AV ÖRBYHUS ÅNGSÅG. JAG, SOM ENDA LAGFARNE ÄGAREN, HAR INTE FÖR NÄRVARANDE NÅGON AVSIKT ATT RUSTA UPP DE, AV FEMTON BYGGNADER TVÅ MEST FÖRFARNA , DE ANVÄNDS INTE.

    VÄNLIGA HÄLSNINGAR
    EIVOR GARPEBRING

 4. Hej Eivor! Råkade hamna på denna sida och läste inläggen ovan. Jag undrar om det finns några planer på att rusta någon av de mindre förfarna byggnaderna?
  Med vänlig hälsning
  Anders Arnell

 5. Hej Anders
  Som svar blir att först måste utredas vem som felaktigt uppgett sej som delägare,
  vilka som rivit bort skyltar om att det är privat område och gjort åverkan på källardörren och upprepade gånger tagit sig in i källaren och ändrat inställning på installationer för vatten och värmen i min bostad. Det är polisanmält.
  Kan inte satsa på någonting i fastigheten om det är risk för fortsatta sabotage. Arrangerade en grupp och skrev om Ångsågens historia med bilder och foton jag tagit på mitt område, men den är stoppad, så jag kommer inte ens åt den själv när jag skulle visa dem för intresserade. Jag är 84 år och har allt svårare att röra mej i naturen, men mitt intresse är fortfarande lika starkt.
  Vänligen
  Eivor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.