Strå kalkbruk

The Strå Lime Kiln Plant

[Rivet/Torn down 2014] Vid slutet av 1800-talet köpte Löjtnanten Carl Frunck mark i Sala. Han skulle bygga en bostad, men när sprängningarna startade  upptäckte han kalk. Han köpte då upp mer mark i området och började bryta kalksten. I början bröts det rå kalksten som kördes till stationen i Sala i gödselkärror. Det sägs att Carl Frunck  oftast gick  beväpnad och då och då jagade sina arbetare med knölpåk.

År 1906 bildades så företaget Strå kalkbruk. År 1916 dog Carl Frunck och kalkbruket övertogs av sonen som var betydligt lugnare än fadern. Bruket hade då hunnit växa till den största industrin i Sala och ett hundratal personer arbetade där.

Företaget växte allt mer och startade nya kalkbruk runtom i landet. År 1965 bildades Stråbruken AB efter en sammanslagning med Nya Murbruksfabriken.

Vid kalkbruket framställdes framför allt bränd kalk men även bränd dolomit som används vid ståltillverkning.

Bruket är nu nedlagt sedan flera år och kraftigt förfallet. Enligt rykten är rivningstillstånd klart, detta är dock inte bekräftat.

Klicka på valfri bild för att se  galleriet.

4 thoughts on “Strå kalkbruk

 1. hej! coola bilder!
  bor i uppsala och letar efter något lite mystiskt och graffiti-målat ställe att placera en modell i…. är det värt att åka hit? måste man ha något tillstånd eller är det bara att gå dit? jag har ingen större koll på sådant så skulle vara skönt att veta 🙂 finns detta ställe kvar fortfarande förresten?
  mailia mig gärna!

  • Hej Emma.

   Kontakta mig angående platser för fotografering, som Du nämnde i inlägget här.

   Om det fortfarande är aktuellt?

   Jag har några platser som kan vara intressanta.

   Har liknande fotoprojekt på gång själv.

   Min mail: tommi_ostlund@yahoo.com
   Mvh//Tompa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.