Prora – Hitlers semesterkoloss

Prora – en gång menat att bli ett semesterparadis för det nationalsocialistiska Tysklands arbetare. Här, vid en vidsträckt Östersjöstrand, skulle 20 000 personer samtidigt semestra med helpension i tio dagar varje år. Bakom projektet låg KdF, ”Kraft durch Freude” (”Kraft genom glädje”) som var nationalsocialisternas statligt kontrollerade fritidsorganisation.

Pattons hage

En övergiven skyddsbunker och en välpepprad signalskylt. En gång var här ett militärt övningsområde,  nu är det naturskyddsområde och i det här hörnet, inkilat mellan Uppsalastadsdelarna Norby och Gottsunda, har hundrastare, ryttare och skidåkare tagit över.

Men var kommer det udda namnet ifrån? Platsen är förstås uppkallad efter den berömde amerikanske generalen George S. Patton. I slutet av 1945 besökte han Uppsala för att tillsammans med bland andra prins Gustaf Adolf bevittna en militärövning med Upplands regemente. Vid dagens  slut samlades bataljonen tillsammans med Patton just på den här platsen för att gå igenom händelseförloppet under övningen.

Patton besökte f ö Sverige även 1912. Då deltog han i OS, grenen var femkamp. Emellertid tog han under skyttetävlan till för grov ammunition så måltavlan demolerades och skotten underkändes.

Källa: ekensholm.se