Racerbanan Dalsland Ring

När premiärloppet vid racerbanan Dalsland Ring gick 1966 samlades 16000 personer. Det var det största eventet någonsin i Dalsland. Men bara åtta år senare, 1974, var banans saga all. Marken plöjdes upp till potatisåker och är numera sädesfält. Men i en skogsdunge finns en liten asfalterad snutt av banan kvar.

Flera kända svenska racerförare från den tiden har tävlat på banan. Ronnie Peterson gjorde sin debut i formel 3 här. Reine Wisell och Keke Rosberg är andra kända namn som tävlat på banan.

Den ursprungliga banan var 1650 meter lång och hade formen av en bil. Den kvarvarande snutten var då slutet av taket och början av vindrutan.

De senaste åren har faktiskt lopp körts på banan. Man har då på vintern plogat upp en bana på fälten, och den bevarade asfaltsträckan har fått ingå i banan. Den nya, upplogade banan har dock varit längre än den gamla och har inte samma sträckning.

Ovanför en slänt finns rester av en avspärrning kvar.  Avspärrningen markerade gränsen för den huvudsakliga publikplatsen och det var också här majoriteten av de 16000 åskådarna stod vid premiärloppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.