Rajtet finns inte längre

Rajtet is gone

[Rivet/Torn down 2013] Har precis nåtts av beskedet att ödehuset Rajtet revs för någon dag sedan. Troligen var det enda möjliga utvägen, men det är ändå trist att ett av Sveriges mest kända ödehus nu försvunnit för alltid.

I have just been informed that the abandoned house called Rajtet was torn down a day or two ago. There was probably no alternative, but it’s still sad that one of the most well known abandoned houses in Sweden is gone forever.

Rajtet blev också känt som ”Amerikahuset” då det prydde omslaget till romanen med samma namn. Romanen utspelas inte i det huset, men författaren som ofta åkte förbi huset funderade en hel del runt dess bakgrund. Det var de funderingarna som sedan bildade grund för romanen.

Rajtet was also known as ”Amerikahuset” (”The America House”) because it could be found on the cover of the novel with the same name. The story of the novel does not take place in that house, but the author often passed the house and wondered about its background. The novel is based upon those thoughts.

Rajtet pryder också omslaget till ”Svenska ödehus” där man också kan läsa om den faktiska historien bakom huset.

Rajtet is also on the cover of ”Svenska ödehus” (”Abandoned houses in Sweden”). In that book the history of the house is revealed.

Vi är dock glada att vi hann med ett kort besök bara några veckor innan det revs.

But we are glad that we had time to pay a short visit to the house a few weeks ago.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.