I en Västmanländsk dunge

0

En gång ett tingshus och ett gästgiveri. Nu ett bortglömt och svårt förfallet trähus i en träddunge som knappast noteras av de förbipasserande. Men en gång sjöd här av liv och rörelse, och strax bredvid fanns både krog och arrestlokal.

1

1839 uppfördes det här en gång så ståtliga huset som tingshus. Knappt 100 år senare flyttade ortens gästgiveri hit, ett tillfälligt stopp för de som passerade på landsvägen vid huset.  Numera passerar trafiken flera hundra meter bort, och därifrån kan man inte ens se huset där det står i sin träddunge.

2

Det ursprungliga gästgiveriet hade en lång historia;  där stannade bland andra Carl von Linné på sin resa till Västergötland och kung Adolf Fredrik på sin väg till Loka brunn.

3

Enligt uppgift kan man se vilken tidsålder tapeterna är ifrån: De blå från Karl Johan-tiden, de stormönstrade från 1800-talets slut.

4

Det är oklart när verksamheten upphörde och när huset övergavs. Idag har dock fukten gått hårt åt byggnaden, och trots försök att täcka take och fönster har förfallet gått rätt långt. Frågan är om huset kommer att finnas kvar länge till.

5

6

7

8

9

10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.