Det gästvänliga ödetorpet

I de Värmländska skogarna, bortom bilvägarna och bara en liten bit från Norge och Dalsland, finns ett märkligt litet torp. I början av 1950-talet flyttade de sista invånarna ut, men man lät möbler och inredning bli kvar. Nu, drygt 60 år senare, ser allt i stort sett likadant ut. Men trots att torpet står olåst får det stå i stort sett orört.

Ingen vet hur gammalt torpet är, men den sista invånaren kom dit i början av 1900-talet. Sju barn hann sedan växa upp i torpet innan den sista familjemedlemmen flyttade ut. Nu tar naturen tar ut sin rätt, och huset är rätt slitet. Men än håller det ihop.

Efter att de sista invånarna lämnat torpet låstes dörren. Men efter flera inbrott bestämde sig släktingar som höll ett öga på torpet att dörren skulle hållas olåst. Den som vill gå in och vila sig skulle också kunna göra det. Och sedan dess har det mesta lämnats orört trots att torpet fått många besökare under årens lopp.

I torpet finns både tidningar och böcker kvar efter dess ursprungliga invånare.

Strax efter att  torpet blivit obebott började en släkting till de som bott där pynta torpet till jul och påsk. Andra släktingar och senare nya ägare har tagit vid, och åtminstone en bit in på 2000-talet pyntades torpet fortfarande vid storhelger. Den sista dokumentationen jag kan hitta om detta är från början av 2000-talet. Men i ett skåp står julpynt, så troligen lever traditionen kvar än idag.

I torpet ligger gästböcker som visar att huset fått många besök under årens lopp. Numera är det inte bara lokalbefolkning som tittar in, utan ryktet om det lilla orörda torpet i skogen har spridit sig framför allt till Tyskland.

 

  

  

Om någon som läser detta känner igen torpet och har något mer att berätta, särskilt om tiden sedan 2000 som jag inte har hittat någon dokumentation om, får ni gärna maila eller skriva en kommentar. Lever  t ex pyntningstraditionen fortfarande kvar?

Tillägg oktober 2017: Det är ganska många som hör av sig och frågar var torpet ligger. Då det gått några år sedan jag var där och jag inte känner till torpets nuvarande status kommer jag tyvärr inte att lämna ut dess position.

17 thoughts on “Det gästvänliga ödetorpet

 1. Tackar! Ja, det är ju inte i strikt mening övergivet, men en lite rar historia med att de lämnar dörren olåst och att de jul- och påskpyntar.

 2. Mycket intressant berättelse och eftersom jag är mkt intresserad av historia och forskar i släkten både i Värmland och Dalsland, skulle jag gärna vilja vet var detta torp ligger och om det fortfarande är tillgänglig.

 3. Hej!

  Det hade varit fantastiskt att få besöka denna plats i sommar och få färdas tillbaka i tiden till när man var barn. Du får oerhört gärna maila mig om var man kan besöka det.

 4. Hej,

  det vore trevligt att få besöka detta kulturarv. Jag skall upp till Årjäng i sommar så det vore kul att få besöka detta unika hus tillsammans med min fru.

  Tack på förhand!
  MVH Björn Sandén

 5. Hej, skulle också vilja kika på detta unika ställe beroende på var det ligger. Fascinerande med tid som står stilla. Maila mig gärna om plats. Tack för fina foton!

 6. Hej
  Vilka fina bilder. Skulle gärna själv besöka torpet och känna tidens vingslag. Maila mig gärna adressen hur man hittar dit. Var och besökte bröderna Ivarssons bilskrot som också är ett ställe värt att besöka.
  Tack också för din fina blogg

  • Hei. Det hadde vært en drøm å få sett noe som dette.
   Hvis du sender meg lokasjon, så kan jeg sende bilder i retur, slik at du også kan se hvordan det er der nå.
   Send meg gjerne en mail. 😊
   Wriksheim@gmail.com

 7. hej, vilket vackert litet torp. vi är två tjejer från eskilstuna som åker runt till just såna här platser för att enbart fota o få fantisera om det som en gång kan ha varit. Vore jätte snällt om vi kunde få den exakta adressen dit och få uppleva det så som du gjort.

 8. Vore jätte kul att få se detta fina ställe, så skulle ni vilja maila vägbeskrivning vore de väldigt snällt.

  Vh Pernilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.