Den underjordiska krutfabriken

The Underground Gun Powder Factory

Besöket i den underjordiska krutfabriken blev hastigt påkommet.  Nyheten hade nått oss att den skulle förseglas för evigt, och en så speciell plats ville vi inte missa att besöka. Anläggningen stängdes 1945 men blev möjlig att besöka för några år sedan. Men nu skulle det alltså den möjligheten snart försvinna.

Krutfabriken var i drift mellan 1940 0ch 1945, stängdes därefter och lades i malpåse till 1978. Tanken var att man med kort varsel skulle kunna öppna den igen. Men krutet blev omodernt som sprängämne och 1978 stängdes fabriken helt och lämnades åt sitt öde. Och där hade den antagligen fortfarande legat i stort sett bortglömd om inte TV-serien ”Hemliga Svenska rum” år 2008 hade gjort ett reportage om den.

Kännedomen om fabriken spreds snabbt. Allt fler hittade fram till berget i Bergslagsskogarna och den orörda miljö som präglat bergrummet och fabriken förändrades. Mycket hade bara lämnats kvar, fabriken skulle ju starta igen. Men med ökat antal besökare kom även förstörelsen.

172

När vi så fick veta att anläggningen skulle stängas igen och förslutas permanent planerade vi in ett besök i samband med en annan resa åt det hållet. Även om det var sent påkommet ville vi ändå besöka platsen innan den stängdes för evigt.  Vi var dock medvetna att mycket blivit förstört eller försvunnit, särskilt sedan beskedet om stängningen kom.

Bredvid själva fabriken går en tunnel in i berget. Där fanns ång- och elförsörjningen till fabriken.

Längst in i tunneln finns en lång gång som leder till två stora tomma bergrum. Vad har funnits där? Dieseltankar till reservkraften? Vattentankar? Här har vi dock elcentralen.

Detta är troligen en del av reservkraftaggregatet.

För att komma in i själva fabriken måste man krypa in i ett litet hål i berget.

Fabriksdelen består av fyra stora rum för olika delar av framställningsprocessen. Ett av dem är ”holländeriet” med sina karakteristiska vita spolanläggningar.

Självklart finns här även bekvämlighetsinrättningar.

Laboratoriet.

Även pappren i laboratoriet lämnades kvar när fabriken stängdes.

Personalutrymmena är inte i något vidare skick.

Detalj från torkhuset.

Utgången, ska snart förseglas.

3 thoughts on “Den underjordiska krutfabriken

  1. Du bidrar med en fantastisk information om företeelser som jag är fullständigt ovetande om. Dessutom underbara bilder!
    Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.