Fasta paviljongen

1912 öppnades två identiska hospital – mentalsjukhus – i Sverige: Ett i Västervik, ett i Säter. Bägge utrustades med säkerhetsavdelningar, s k fasta paviljonger eller ”läns”. Säters fasta paviljong var en riksanstalt, avsedd för särskilt vårdkrävande patienter från hela landet.

Paviljongen tömdes och stängdes 1989 och dörrarna murades igen – nu för att ingen skulle komma in. Man får hoppas att de verkligen kollade att den var tömd..

.

Till paviljongen hör en rastgård, omgärdad av en hög mur.

Rastgården har med tiden förvandlats till en slyskog. Mitt på rastgården skymtar resterna av en solpaviljong. Rejäla metalldörrar avgränsar rastgården från själva byggnaden.

Rastgårdens toalett går i olika nyanser av grönt.

Fasta paviljongen skulle vara i princip rymningssäker. Tjocka väggar, larmanordningar och en portvakt i ett särskilt avskilt rum, varifrån lås och belysning kunde kontrolleras, skulle borga för det.

Här fanns i princip två grupper av patienter: Dels sådana som var så svårskötta att de förflyttades från andra hospital, dels brottslingar som efter avtjänat straff bedömdes vara så farliga att de inte kunde släppas fria.

Rumsindelningen har varit oförändrad under byggnadens hela existens. Det fanns dubbelrum…

Och det fanns enkelrum.

Ur Wikipedia: ”Långbad var under slutet av 1800-talet till omkring 1950 en vanligt förekommande psykiatrisk behandlingsform, med syftet att skänka ro till oroliga patienter, framför allt vid neuroser. Långbadet innebar att patienten med tvång sänktes i ett badkar med vatten, för att ligga där mellan någon timme till en hel dag. Syftet var att lugna patienten. … Dock användes långbad också som bestraffning av patienter på mentalsjukhusen. Längden på långbadet kunde variera, och det finns rapporter om 21 dagar långa tvångsbad som fick patientens hud att lossna.”

Efter stängningen har det funnits planer på att använda byggnaden för andra ändamål. Bl a har det funnits förslag på ett museum för ”särlingskonst”.

Nu har dock förfallet gått för långt för att det ska gå att göra något av byggnaden.

6 thoughts on “Fasta paviljongen

 1. Kanonfina bilder!!

  Hörde i förrgår att de förra veckan vart vid Fasta med traktorer och fyllt igen alla ingångar med jord och cementklumpar samt tagit bort stegen på baksidan av muren, och pepprat byggnaden med lappar från Länsstyrelsen med varning om bot vid intrång… synd att man inte kommer in längre, men jag är glad att jag hann fota såväl interiör som modell i denna byggnad… 🙂

  Mvh Malin – mephoto.se

  • Oj, det var tråkigt att höra men ganska väntat. Jag tror att besöken där har ökat drastiskt på senare tid. Synd att byggnaden fick förfalla så till den grad som den gjorde.

  • Hej!

   Spännande bilder du tagit av fasta paviljongen! Var exakt ligger den? Vill besöka den men hittar ingen adress.

   //Robert

 2. Var dit i augusti 2013 och om ngt var igenfyllt vet jag inte dåd etta var mitt första besök, men inge problem att ta sei in med hjälp av träden och så fanns en ”stege” byggd av möbler bakom muren. Dock såg jag lappar. synd på så vacker byggnad.. dem borde ha murat igen dörren från rastgården med.. Ni som vill besöka fasta, far till säters mentalsjukhus. där är den. 150 meter från det sjukhus som används idag.

 3. Pingback: Säters fasta paviljong | Psykiatriska Museet, Gertrudsvik, Västervik | Psykiatriska Museet, Gertrudsvik, Västervik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.